Diplomàtica del decret de convocatòria de la consulta del 9-N

L'acte de signatura del decret de convocatòria de la consulta no referendària sobre el futur política de Catalunya realitzat pel president Artur Mas ha estat carregat d'una litúrgia d'Estat de primer nivell. Per a la rúbrica ha utilitzat una ploma inoxcrom (de producció catalana), un paper homologat per la Generalitat i que compleix els requisits de la ISO 11108, timbrat amb el logo de la presidència de la Generalitat, a dalt a la dreta, i feta de manera clara, ample i en color blau, a fi i efecte de distingir-la del text del decret, en tinta negra. 

No és per tant gratuïta aquesta litúrgia d'Estat sinó ben al contrari és voluntària i vol prendre molta força simbòlica. Ho ha reconegut el propi president i ho han demostrat tots els consellers abraonats amb entusiasme a fer una fotografia que immortalitzi un document "històric". Precisem-ho, històric per la profunda consciència històrica que es vol a darrera d'aquesta acció. No pas perquè acabat de produir ho sigui administrativament parlant. Amb el fetitxisme dels consellers s'ha dotat de valor patrimonial un document que serveix per desembocar una acció administrativa a continuació, és a dir, la de la publicació al DOGC del decret 129/2014, de 27 de setembre, de convocatòria de la consulta popular no referendària sobre el futur polític de Catalunya, amb tots els detalls de la convocatòria. 


Llàstima que els consellers entusiastes en realitat només han fet la fotografia del foli 1 i foli 6 del decret de convocatòria. Han creat un fetitx i l'han distribuït amb il·lusió per les xarxes socials i internet. La imatge quedarà fixada en la memòria digital dels nostres temps, però un fetitx incomplet. És evident que fins i tot en el món digital hi ha elements tradicionals com la signatura autògrafa en un paper que gaudeixen d'una força simbòlica més potent que una mera signatura electrònica, que es vol segura, però sobretot pràctica per a la resolució administrativa de les accions jurídiques. Per res més. La força del poder es visibilitza amb elements reconeixibles per part de la ciutadania, fàcils de comprendre i sobretot que demostrin que la decisió que s'ha pres no és pas una mera resolució administrativa, sinó una acció derivada de la voluntat del poble, representada pel seu representant últim (o primer) que es troba per damunt d'un sistema jurídic i administratiu que ve a continuació. Per això diem que la forma en què Artur Mas ha signat ha estat a la manera d'un cap d'estat i no pas d'un president d'un govern d'una comunitat autònoma.

Mireu sinó com per exemple Barack Obama utilitza la mateixa litúrgia per a la rúbrica de les noves lleis: portafoli negre, cordill de seda a l'interior, fulls a banda i banda del portafoli i visibilitat de la signatura. Igualment l'ús d'una o més plomes estilogràfiques. En altres ocasions ja n'havíem parlat d'aquest fet i de la simbologia d'aquest acte. Obama sol utilitzar més d'una estilogràfica a la vegada per dotar la seva signatura d'una singularitat única, irrepetible i impossible pràcticament de copiar-la. La força simbòlica d'aquest gest és impressionant i no és habitual mostrar-la en altres països. Tot i així, quan l'ocasió requereix una imatge carregada de solemnitat s'opta per aquest camí.

La fotografia a continuació de la signatura manuscrita i la ploma estilogràfica al damunt del text signat és també simbòlica. Mostra la intervenció autèntica i l'instrument emprat. Aquesta ploma se sol entregar a un dels polítics que ha intervingut en l'elaboració de la llei. En el cas català, sembla que la ploma té un destí preprogramat al Museu d'Històrica de Catalunya. 
El que passa després de la signatura és més divertit de seguir. La signatura autògrafa es feu realitat a les 10:30 del matí del dissabte 27 de setembre de 2014. Cinc minuts i set segons després (10:35:07) el decret va ser escannejat en una màquina Xerox WorkCentre 7345, amb poc encert i deixant en escala de grisos la seva primera pàgina. Així ens ho indiquen les metadades del document. És una llàstima que tanta cura emprada per a què l'acte de signatura sigui impecable, i que a continuació l'utilització de la fotocopiadora multifunció sigui tant maldestre. I això que la Xerox WorkCentre 7345 sembla una eina francament potent per a fer escannejades de primera qualitat. Es tracta d'una màquina solvent.A continuació el document ve publicitat al perfil de twitter de @Govern. La fotografia inicial del decret signat i la ploma és a les 10:43.

Tuit oficial de Govern.cat:


I l'enllaç al document escannejat a les 10:57.


Tuit oficial de Govern.cat:


La premsa es fa ressò del document escannejat a partir de les 11:00 del matí i el comencen a penjar a les seves pàgines web. El diari ARA primer, a continuació La Vanguardia, i tot seguit El Períódico. Si feu la prova a hores d'ara de descarregar-vos el document us adonareu que els dos primers tenen 171kb, mentre que el de El Periódico només 170 kb. L'escanner fet inicialment encaixa amb els 170kb. Això vol dir que els dos primers en fan un tractament previ (de preparació i de renomenament del document) mentre que El Periódico el penja tal qual l'ha rebut, sense posar-li un nom nou.

La publicació definitiva al DOGC es produeix a les 11:54 i generat directament en PDF ja es fa accessible per internet. El decret 129/2014 es pot llegir en tota la seva extensió i ofereix un àmpli ventall de documents associats vinculats i, fins i tot, en annex, la imatge de les paperetes de convocatòria. Aquest document presenta un Codi de Verificació electrònic que permet trobar l'original digital del Diario Oficial on s'ha publicat definitivament i que l'ha activitat jurídicament de manera definitiva (CVE-DOGC-A-14270001-2014).

Procediment impecable: 

1.- Litúrgia d'Estat a la manera del president Obama, 
2.- allargament de la litúrgia i patrimonialització del document per part dels consellers i l'opinió pública,
2.- digitalització apressada i maldestre del document / monument, 
3.- publicació via xarxes socials a bon ritme 
4.- i publicació administrativa definitiva cap al migdia al DOGC. 

Un matí de Diplomàtica pura i Sociologia del Document francament interessant i distret! I tot en rigorós directe!!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Evidencia, prueba y testimonio.

The Nota - Anàlisi diplomàtica

Els mentiders han de tenir bona memòria! Sobre Lorenzo Valla i les fake news.