Vés al contingut principal

Bad time for poetry. Bad time for privacy. A new social contract is needed.

El dia de Nadal d'enguany també ha estat notícia pel missatge transmès per Edward Snowden a través de les xarxes expressant les seves opinions sobre la pèrdua d'intimitat que les societats dels nostres dies estan vivint. Snowden pren la via dramàtica (en el sentit de to trascendent però també en el sentit d'expressió teatral de certes idees) per aparèixer com un agent actiu en la protecció de les dades de la nostra humanitat per advertir dels "usos" no sempre adequats d'aquestes dades per part dels nostres governs. Una acció coordinada per part dels nostres governs, ha definit Snowden.

Edward Snowden, Julien Assange, Wikileaks, Anonymus, tots ells agents amb aparença de Robi Hood's de l'accés lliure i total a la informació més sensible, de la protecció de la intimitat dels ciutadans, de l'ús responsable, però també massiu si s'escau, de les dades digitals que les nostres societats estan produïnt diàriament. I quan diem massiu, ens referim a utilitzar les dades també com a eina de combat contra les injustícies, les desigualtats i els desequilibris que les societats capitalistes acaben provocant. Bé, no cal dir, com ja hem dit moltes vegades en aquest bloc, que tot plegat ens aboca a nous contractes socials, on l'ús, explotació i producció de dades digitals haurà de revertir en el benefici de tots plegats com a humanitat. I aquest és un camí, ja, sense retorn.
Edward #snowden - Weihnachtsnachricht 2013
from Dawid Heftman on Vimeo.

A continuació disposeu del text íntegre de la seva intervenció:

"Hi. And Merry Christmas. I am honored to have a chance to speak with you and your family this year. Recently we learned that our governments, working in concert, have created system of worldwide mass surveillance watching everything we do." 

"Great Britain's George Orwell warned us of the danger of this kind of information. The types of collection in the book, microphones, video cameras, TVs that watch us, are nothing compared to what we have available today. We have sensors in our pockets that track us everywhere we go. Think about what this means for the privacy of the average person. A child born today will grow up with no conception of privacy at all."

"They'll never know what it means to have a private moment to themselves, an unrecorded, unanalyzed thought. And that's a problem. Because privacy matters. Privacy is what allows us to determine who we are and who we want to be." 

"The conversation occurring today will determine the amount of trust we can place both in the technology that surrounds us and the government that regulates it. Together we can find a better balance, end mass surveillance and remind the government that if it really wants to know how we feel, asking is always cheaper than spying. For everyone out there listening, thank you and Merry Christmas." 

El títol del post pretén dos petits homenatges a persones lliures.

Un per a Bertolt Brecht, autor del poema "Bad times for poetry", escrit l'any 1938 a les portes de la II Guerra Mundial:

Yes, I know: only the successful man
Is well-regarded. We are glad
To hear him speak. His face is handsome.

The crippled tree in the yard
Shows that the soil is poor, yet
The passers-by abuse it for being crippled—
And rightly so.

The green boats and the dancing sails on the Sound—
I don’t notice them. Of everything out there
I see only the torn nets of the fishermen.
Why do I only mention
That a forty-year old village woman walks with a stoop?
The young girls’ breasts
Are as warm as ever.

In my poetry a rhyme
Would seem to me almost insolent.

Inside me contend
Delight at the apple tree in blossom
And horror at the house-painter's speeches.
But only the second
Drives me to my writing desk.

Un altre homenatge és per a German Coppini, mort la nit del 24 al 25 del 2013, poeta dels nostres temps, per qui parlar lliurement servia per posar en solfa els problemes dels nostres temps.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Propiedades significativas, esenciales y legales de los documentos

Las unidades documentales no son entidades intelectuales vacías.Están cargadas de propiedades que las significan.Entendiendo unapropiedadcomo esa cualidad peculiar o característica, como aquel atributo esencial que identifica una entidad y la diferencia de otras, en el mundo de los documentos podemos hablar de tres tipologías concretas: las propiedades significativas, las esenciales y las legales.
Laspropiedades significativasson aquellas características formales que permiten la representación inteligible de un documento.Han sido definidas por Andrew Wilson como las características de un objeto digital que deben ser preservadas con el fin de asegurar la accesibilidad, la usabilidad y su comprensión permanente, así como su capacidad para ser aceptadas como evidencia de lo que representa y transmite el documento.La Diplomática, a las propiedades significativas, las ha llamado tradicionalmente características intrínsecas y extrínsecas, y en la actualidad también las llama forma física y f…

Evidencia, prueba y testimonio.

Una de las innovaciones de la traducción española de las ISO-30300 y 30301 es el uso extendido del concepto "evidencia", denostando los clásicos "prueba" o "testimonio". Es una consecuencia natural de la progresiva adopción de los conceptos anglosajones en el vocabulario de las ciencias de la información. Otra consecuencia es precisamente esta: incluir en las ciencias de la información, otras disciplinas que hasta hace poco años era auxiliares de la historia, como la diplomática o la misma archivística. Es una tendencia marcada por las necesidades de nuestra sociedad y no es imputable exclusivamente a exigencias de mercado. El caso pues, del concepto "evidencia" es una conquista más de esta nueva manera de ver las cosas. En ningún caso, nos parece mal.
Pero sí que es cierto que en las comunidades de uso con una larga tradición basada en el derecho romano (hablo de países europeos no anglosajones) la aparición del concepto "evidencia" …

A la recerca del panellet autèntic!!

Quin és el panellet més autèntic? Quin és l'original? Aquesta és la petita recerca que hem realitzat durant aquesta setmana i que malauradament no donarà resposta al dubte més manifestat: de moniato o de patata? Aquest tema no té resposta, tants productors, tantes opinions. El que farem en aquest post és observar quines estratègies se segueixen per "vendre" com a autèntics i, per tant, com a millors, diferents autors de receptes de panellets. 
Ara us preguntareu? Què té a veure amb la Diplomàtica aquest assumpte? Si seguim escrupulosament la teoria no hi ha raons ni natura jurídica en una recepta de panellets. Tanmateix, sí que podem observar com s'utilitzen mecanismes propis dels documents de natura jurídica per dotar d'autoritat i de credibilitat aquestes propostes. L'autenticitat, entesa com a un valor de qualitat, obliga a utilitzar tots els mecanismes a l'abast i què millor que fer-ho amb les estratègies típiques dels documents de natura jurídica? P…