Una Diplomàtica pels documents en crisi

Em plau oferir-vos la presentació del passat 5 de maig de 2011 al XIIIè Congrés d'Arxivística de Catalunya celebrat a Lloret de Mar on van ser exposats els nous camins que la Diplomàtica clàssica i sobretot la Diplomàtica contemporània poden seguir a fi i efecte de proporcionar instruments, idees estratègiques i principis bàsics a l'Arxivística i a la Gestió de documents de natura jurídica tant de l'interior de les administracions públiques com també de les empreses privades. Espero que sigui del vostre interès i us convido vivament a opinar-ne lliurement i a exposar els vostres comentaris i crítiques.

Comentaris

He fet aquest comentari al Facebook del congrés i m'ha semblat oportú repetir-lo aquí per aclarir un aspecte en relació a la referència a la Paleografia. Certament aquesta perilla en els estudis de grau i no és present en el màster de l'ESAGED, però això no és atribuïble a la conceptualització de Bolonya, sinó a la forma com les universitats estan dissenyant els plans d'estudis. En el cas del màster en arxivística, incloure la paleografia no era factible atès que l'ANECA no ho admetria des del moment que el nivell que s'hauria de donar seria l'equivalent al que s'impartiria en un grau tot i que, curiosament, després les universitats opten per diluir-la o fer-la desaparèixer. Això no és culpa ni de Bolonya ni de l'ESAGED, sinó d'una batalla d'interessos davant la qual, segurament, un cop més els arxivers haurem de ser capaços de donar-hi resposta a partir de les nostres capacitats. Augmentades ara gràcies a disposar de l'ESAGED (un projecte que no és un “experiment” aïllat, sinó nascut des de l'AAC) i des d'on penso que estem impulsant per fi una formació normalitzada, resultat d'una manera de fer que es va emfasitzar en el congrés: la col·laboració.
La meva referència a la Paleografia i a la lenta desaparició dels seus estudis a Catalunya i a Espanya en realitat buscava cercar un nou espai per aquest tipus d'estudis. Vist que Bolonya dissol i tendeix a simplificar alguns estudis especialitzats, potser un bon lloc per reemprendre amb força aquest tipus d'estudis, útils per al tractament de la documentació d'antic règim, i des d'una prespectiva obligadament moderna (ús de noves tecnologies), potser seria una postgrau de gestió de documents d'antic règim.

Entrades populars d'aquest blog

The Nota - Anàlisi diplomàtica

Evidencia, prueba y testimonio.

Propiedades significativas, esenciales y legales de los documentos