Documents, actes i comunicacions

Hem fet una comparativa de les diferents tipologies abstractes de documents que les escoles de diplomatistes han realitzat al llarg del segle XX. Ens hem adonat que no existeix una tradició pròpiament espanyola o catalana que hagi fet front a aquest problema. En realitat, diferents propostes han sortit en territori hispà i català inspirant-se, essencialment, en les propostes franceses o italianes. L'única aproximació diferent ha estat la de l'escola nordamericana i ha estat transmesa en territori hispà i català per l'Arxivística, no pas per la Diplomàtica.

La proposta provisional que fem des d'àmbit català i que presentem en aquest bloc és la següent:

Documents per a testimonis o evidències escrites finals amb natura jurídica.
Actes per a testimonis o evidències escrites de preparació amb natura jurídica.
Comunicacions per a meres emissions de missatge sense necessitat d'una natura jurídica definida.

Tant els documents, les actes i els comunicats poden ser considerats Documents d'Arxiu, per ser tots ells informació enregistrada, amb independència del suport o de les seves característiques físiques i intel·lectuals, produïda o rebuda i conservada per una organització o una persona en el desenvolupament de les seves activitats.


(c) Joan Soler i Jiménez
 
  


*. La frase "altres documents conservats als arxius" és complexa. Fou presentada per Alain de Boüard al seu Manuel de Diplomatique (1929). Ell parlava de recursos diplomàtics, i entre ells, a part de les Actes i les Lettres, proposava de parar atenció a una darrera categoria constituïda per tous les écrtis qui ne rentrent dans aucune des précédentes. La condició, en tot cas, era que el document es conservés en un arxiu. D'aquesta manera extenia l'àmbit d'acció de la Diplomàtica a qualsevol document, acte o comunicat produït per una acció de natura jurídica o no.
(c) Joan Soler i Jiménez


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

The Nota - Anàlisi diplomàtica

Evidencia, prueba y testimonio.

Propiedades significativas, esenciales y legales de los documentos